DRDO: Pluvius regeert en Cor Euser triomfeert

Geschreven op 30 May 2024 om 10:20

Tekst: Gerrie Hoekstra 

Fotografie: Chris Schotanus

Kwalificatie
Het was de hele dag prachtig zonnig weer in Zandvoort, maar vlak voor de vrije training gaan de hemelsluizen open. Het circuit van Zandvoort is kletsnat maar dat belet de meest ervaren rijder Cor Euser niet om gelijk naar de snelste tijd te rijden. Gelijk daarna volgt de kwalificatie van 20 minuten waar de startopstelling voor de twee wedstrijden wordt bepaald door de twee snelste tijden van de 26 aanwezige auto’s. Cor Euser glibbert in zijn BMW M3 E46 ook in deze sessie naar de snelste tijd gevolgd door Martijn Wijsman in een BMW GTR en Peter Koelewijn in zijn vertrouwde BMW M3 E46. Onder deze moeilijke omstandigheden rijdt de 16-jarige debutant Henk Vuik jr. met zijn Mercedes SLK naar een keurige vierde tijd in de Standaard klasse.

DRDO organisatrice Floortje Snoek is samen met haar dochter Victoria aanwezig in de paddock, om haar man Maarten Knijnenburg aan te moedigen. Spannende dagen voor het gezin en zeker voor Floortje die in haar laatste zwangerschap dagen loopt.

Race 1
Het blijft maar regenen en onder hele natte omstandigheden gaat het veld na het doven van de lichten richting de Tarzanbocht. Cor Euser heeft de beste start en neemt buitenom de Tarzanbocht wat voorsprong op Martijn Wijsman en Peter Koelwijn. De Porsche Boxter van Coen Koster spint van de baan in de Hans Ernst bocht maar kan zijn weg vervolgen. De eerste code 60 wordt uitgeroepen nadat de Porsche 944 van Sebastiaan d’ Anjou de vangrail aan de binnenkant van de Gerlachbocht beroert. Bart Nolte zet zijn Citroën AX stil bij het uitkomen van de Tarzanbocht en wordt weggesleept.

Na het einde van code 60 gaat iedereen weer vol op het gas. Peter Koelewijn passeert Martijn Wijsman voor de tweede plaats. Ronald van Vliet met zijn Porsche Boxter is op een vijfde plaats algemeen de eerste in de Standaard klasse. Eén plaats daarachter rijdt Rudy Sluiter in zijn BMW 130 cup als eerste in de Speciaal klasse. Lukas Stiefelhagen is koploper in de Clio Challenge.

De pitwindow gaat halverwege de 50 minuten durende wedstrijd open voor de verplichte pitstops en eventuele rijderswissels. Een aantal rijders worden bestraft met zes of acht seconden omdat ze te hard rijden tijdens de code 60. Deze straffen worden na afloop bij de race tijd opgeteld. Na alle stops blijft Cor Euser leider met een kleine drie seconden voorsprong op Peter Koelewijn die op zijn beurt één seconde voor Martijn Wijsman rijdt.

Patrick Verkerk heeft het stuur van Ronald van Vliet overgenomen en leidt met zijn Porsche Boxter de Standaard klasse op een vierde plaats algemeen. Robert den Engelsman heeft Lukas Stiefelhagen afgelost en blijft de koploper in de Clio Challenge. Rudy Sluiter rijdt met zijn BMW i30 cup als koploper in de Speciaal klasse.

Een prima debuut voor Henk Vuik jr. die is gestegen naar een negende plaats algemeen en tweede is in de Standaard klasse.

Kevin Jansen in zijn MV Motorsport BMW 130i en koploper Cor Euser raken elkaar licht in het Scheivlak, maar gelukkig kunnen beide rijders zonder verdere problemen hun wedstrijd vervolgen. Jaap Wierema toucheert de bandenstapels in de Hans Ernst bocht en valt met een afgebroken wiel uit. De heftige regenval maakt het er voor de coureurs niet gemakkelijker op. Maarten Knijnenburg gaat rechtdoor in de Tarzanbocht maar behoudt zijn twee plaats in de Clio Challenge achter equipe Robert den Engelsman – Lukas Stiefelhagen.

Er verandert verder niets meer in de stand. Cor Euser wint de wedstrijd en zijn SP+ klasse voor Martijn Wijsman, die in de slotfase Peter Koelewijn nog passeert en nipt de tweede plaats pakt. Rudy Sluiter wint de Speciaal klasse en equipe Ronald van Vliet – Patrick Verkerk is de beste in de Standaard klasse.

 

Race 2
De weer wordt er niet beter op. De regen klapt naar beneden. Marijn Zantingh vormt in plaats van Robert den Engelsman nu een duo met Lukas Stiefelhagen in de winnende Clio van de eerste wedstrijd. De nieuwe rijders combinatie moet wel achteraan de wedstrijd beginnen.

Martijn Wijsman gaat het best met de omstandigheden om en sprint, voor poleposition man Cor Euser, als eerste de Tarzanbocht in. Zij aan zij gaat dit duo de Arie Luyendijk bocht door waar Euser al zijn ervaring gebruikt om de kop over te nemen. De Porsche Boxter van equipe Eric Verhoeven – Angelino van den Brink krijgt een zwarte vlag vanwege te veel geluid en mag zijn race niet vervolgen. De AX Citroën van Bart Nolte ligt vooraan in Standaard klasse maar schiet rechtdoor in de Tarzanbocht met een losse voorspoiler tot gevolg en komt de pits binnen.

Equipe Ronald van Vliet – Patrick Verkerk profiteert van deze schuiver en wordt daardoor de nieuwe koploper. Rudy Sluiter is de leider in de Speciaal klasse, terwijl Maarten Knijnenburg aan de leiding ligt in de Clio Challenge.

Een aantal auto’s schieten rechtdoor in de Tarzanbocht en komen via de escape route de baan weer op. Equipe Marijn Zantingh – Lukas Stiefelhagen schiet in de Tarzanbocht de bandenstapel in en komt met heel veel moeite weer in beweging. Een kortstondige Code 60 wordt snel weer opgeheven. De pitwindow gaat open en de meeste auto’s komen gelijk binnen. Koploper Cor Euser maakt als één van de laatste zijn pitstop maar blijft aan de leiding van zijn klasse en de wedstrijd gevolgd door Martijn Wijsman en Peter Koelewijn. Maarten Knijnenburg blijft, ondanks een klein foutje koploper in de Clio Challenge voor Thomas Zantingh in de Witte Raaf Racing Clio en equipe Mark van den Anker – Teun Laan.
Na de winst in de eerste wedstrijd ligt de Porsche Boxter van Ronald van Vliet – Patrick Verkerk in de standaardklasse aan de leiding voor Henk Vuik jr. die in zijn pas tweede race indruk maakt. Derde ligt Peter de Roo in zijn VW Golf.

Rudy Sluiter rijdt naar zijn tweede winst vanavond in de Speciaal klasse, gevolgd door Peter Kool in zijn kanarie gele BMW 160. Niels van Wijk eindigt als derde in de MV Motorsport BMW. Cor Euser wint voor de tweede keer voor de Porsche van equipe Van Vliet – Verkerk die twee wagens uit de Sport+ klasse heeft ingehaald en algemeen tweede wordt en winnaar in de Standaard klasse.

Het derde DRDO evenement met de twee Pirelli avondraces worden gehouden op dinsdag 9 juli op circuit Zandvoort. Hopelijk zijn dan de weersomstandigheden de rijders en teams beter gezind. Alle medewerkers van de DRDO kijken ernaar uit je te mogen ontmoeten op deze dag.