DRDO: Dutch Race Driver Organisation bezig met nieuwe klasse

DRDO: Dutch Race Driver Organisation bezig met nieuwe klasse

Geschreven op 16 oktober 2024 om 12:50

De Dutch Race Driver Organisation maakt zich op voor hun finale van het zestiende opeenvolgende succesvolle seizoen. Op dinsdag 15 oktober wordt op het Circuit van Zandvoort beslist wie de kampioenen gaan worden tijdens de Pirelli DRDO Avondraces. Voor volgend seizoen is de DRDO al druk bezig met allerlei nieuwe plannen, waar racende dames een rol in gaan spelen. Een reden om even bij te praten met Floortje Snoek, die samen met Jan Paul van Dongen de drijvende kracht is van deze Zandvoortse raceorganisatie.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra, DRDO en archief Autosport.nl

Mooi seizoen
Floortje begint enthousiast haar verhaal. “Met gemiddeld zo’n 30 auto’s aan de start zijn we blij dat het weer een mooi seizoen is geweest, waar we echt apetrots over zijn. Voor volgend jaar zijn we druk bezig met allerlei nieuwe plannen waarin mede een plek wordt ingevuld voor racende ladies.”

De damis uit de yaris cupDe dames uit de Yaris Cup

Ladies Cup
“De nationale autosport kent uit het verleden al veel onderlinge strijd tussen de dames. De populaire Citroën AX en Saxo Cup Ladies Cup, de dames uit de Yaris Cup en de racende meisjes uit de Suzuki Swift Cup. Ladies Cups die het visitekaartje van de verschillende merken werden. Wij willen meisjes weer de kans geven om kennis te maken met de autosport.”

De damis uit de swift cupDe dames uit de Suzuki Swift Cup 

Populair
“Vanuit de wereld-overkoepelende autosportbond FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) zijn er al de nodige initiatieven genomen om het racen tussen vrouwen te promoten. De F1 Academy, die in het voorprogramma van de Formule 1 racet, is daarvan een goed voorbeeld. Wij zagen tijdens de Zandvoort Summer Trophy, halverwege juli, hoe populair de racende dames waren toen een aantal van hen meedeed tijdens de Britse F4-races. Vele jonge vrouwelijke fans die met de Nederlandse dames Emely de Heus en Nina Gademan op de foto wilden.”

Doorstroming
“Kijk ook bijvoorbeeld naar het Nederlands vrouwenvoetbalteam dat in een paar jaar is uitgegroeid tot een voorbeeld voor jonge meisjes. En in navolging dat grote clubs ook damesteams zijn gaan inzetten. Op dit moment kan de doorstroming van meisjes naar de Nederlandse autosport wel meer ondersteuning krijgen. We weten dat de KNAF graag ziet dat er meer meisjes gaan racen. Wij willen daar graag een rol in spelen en zijn aan het peilen of hier meer draagvlak voor bestaat.”

Plan
“We willen volgend seizoen in de vier avondevenementen op Circuit Zandvoort minimaal vijf auto’s met dames aan de start zien, en als dit mogelijk is in gelijkwaardig materiaal. De racecursus voor het behalen van de juiste licentie bij de Dutch Race Driver Academy en de deelname aan alle vier de avonden zal tegen een gereduceerd tarief worden aangeboden. De begeleiding tijdens de cursus en de race-evenementen zal worden gedaan door een ervaren dame die haar sporen in de racerij al heeft verdiend. Ook gaan we zorgen voor de nodige promotie. Wij zijn op zoek naar de juiste partners die hierover willen meedenken. Je kan me altijd bellen of mailen voor meer informatie. Ook ben ik dinsdag 15 oktober op het circuit aanwezig om meer informatie te geven en om kennis te maken met belangstellenden.”